Verstikkingsgevaar kinderbed voorkomen

Een goede nachtrust is zeer belangrijk voor je kindje. Je wilt daarom natuurlijk een comfortabele slaapplek creëren, maar vergeet ook de veiligheid niet. Ieder jaar overlijden er helaas meerdere baby’s en kinderen tijdens het slapen en dit kon in veel gevallen worden voorkomen. Er zijn verschillende risico’s waar je op moet letten en vaak gaat het om verstikkingsgevaar. Gelukkig zijn de meeste risico's op verstikking eenvoudig weg te nemen.

Baby op slaapkamer ouders

Een baby laten slapen op de ouderlijke slaapkamer kan geen kwaad, sterker nog, het is zelfs aan te raden gedurende het eerste half jaar. Maar leg je kindje wel in een eigen wieg of ledikant. Het tussen jullie in laten slapen van een baby is gevaarlijk vanwege onder andere verstikkingsgevaar. Je kind kan onder de dekens terecht komen, je kussen kan op het hoofd terechtkomen of je rolt op je kind. Wel kan je het bedje lekker dicht bij jullie bed zetten, dat is geen probleem.

Op de rug slapen

Uit de praktijk blijkt dat wanneer baby’s het minste gevaar lopen als ze op de rug slapen. Op deze manier is het gezicht van het kindje vrij en voorkom je verstikkingsgevaar. Het is aan te raden om de baby vanaf de geboorte op de rug te leggen. Zodra kinderen in staat zijn om zelf eenvoudig om te draaien, is het niet meer noodzakelijk om ze terug op de rug te leggen. Ongeacht het type bed geldt dus: leg altijd de baby op de rug in bed. Door het kind een babyslaapzak aan te doen of het bed te dekken met een strak ingestopte deken wordt het op de buik rollen een stuk moeilijker. Pas als de baby zelfstandig op de buik en weer terug kan rollen is het veilig genoeg om op de buik te slapen.

Voorbeelden van veilige en onveilige slaaphoudingen

Verstikkingsgevaar door matras

Een matras kan potentieel gevaarlijk zijn wanneer een baby of kind met het gezicht in het matras kan wegzakken. Dit kan verstikking veroorzaken. Een goed en veilig matras is dus uitermate belangrijk. Lees verder op Veilig kindermatras kopen: hier moet je op letten.

Matrashoezen

Om het matras te beschermen tegen nachtelijke ongelukjes zijn er plastic matrashoezen die geen water doorlaten. Deze hoezen zijn gevaarlijk voor kleine kinderen omdat ze totaal geen ventilatie hebben. Hierdoor is er gevaar op verstikking en het niet kwijt kunnen raken van lichaamswarmte.

Veilige matrasbeschermer

Een matrasbeschermer zorgt voor een langere levensduur van het matras, onder andere omdat dit product het doorlekken van plasjes voorkomt. In het geval van baby’s is het wel belangrijk dat je goed kijkt wat voor soort matrasbeschermer je koopt. Kies altijd voor een matrasbeschermer die voldoende ventileert, bijvoorbeeld doordat deze een toplaag met honingraatstructuur heeft. Gebruik een matrasbeschermer nog niet tijdens de kraamtijd. Ook voor ventilerende matrasbeschermers geldt: laat je kindje op de rug slapen.

Matrasbeschermer met honingraatstructuur

Gebruik geen dekbed en kussen

Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen nog niet veilig onder een normaal dekbed slapen. Ze kunnen zich in de dekens draaien of onder de dekens terecht komen. Een dekbed kan ook al snel te warm zijn. Ook een kussen mag je absoluut niet gebruiken als je kindje nog zo jong is vanwege verstikkingsgevaar.

Babyslaapzak

Een slaapzak biedt uitkomst en is een stuk veiliger qua verstikkingsgevaar. Een slaapzak zorgt er voor dat kinderen niet in de dekens kunnen draaien of eronder terecht kunnen komen. Koop wel een babyslaapzak van de juiste maat waardoor baby’s niet met het hoofd door de hoofdopening kunnen zakken. Andere voordelen zijn dat kinderen minder eenvoudig uit bed kunnen klimmen en ook minder snel te hard zullen afkoelen omdat ze niet onder de dekens uitrollen.

Voorbeeld babyslaapzak winter

Voorbeeld babyslaapzak zomer

Dekentje gebruiken bij baby’s

Een slaapzak is veiliger, maar wellicht gebruik je toch liever een dekentje. Met het oog op verstikkingsgevaar en het vrij ademen is het belangrijk dat de babydeken correct wordt opgemaakt. Dek deze dan zodanig dat het dekentje strak is ingestopt en dek het bedje niet ‘te hoog’ op. Maak het bedje zo ‘kort’ op dat de baby met de voetjes tegen het voeteneind aan ligt en het dekentje niet hoger komt dan de schouders. Hierdoor kan het kindje niet eenvoudig onder de dekens raken. Overtollige stukken deken leg je door onder het matras, hierdoor ligt het goed vast. Zorg ook dat de deken de juiste warmteklasse heeft.

Maak het bed 'kort' op zodat de baby niet onder de dekens kan zakken

Babyfoon

Een goede manier om overdag en 's avonds in de gaten te houden of alles wel goed gaat met je slapende kind is door een babyfoon te gebruiken. Je merkt sneller op als ze bijvoorbeeld op de buik liggen of er andere gevaren zijn. Voorwaarde is wel dat je een babyfoon met camera neemt. Andere leuke gadgets zijn het afspelen van slaapliedjes en een thermometer die de omgevingstemperatuur meet.

Voorbeeld van een babyfoon met camerafunctie

Kindje inbakeren

Soms kan je kindje niet goed slapen omdat het te onrustig is en daardoor telkens huilend wakker wordt. Door het kind in te bakeren forceer je een rustige slaaphouding. Dit werkt vaak uitstekend, maar er zijn enkele kanttekeningen. Kinderen die ingebakerd slapen hebben een verhoogde kans op wiegendood en heupdysplasie wanneer het inbakeren niet veilig wordt gedaan. Aangeraden wordt om niet zomaar je kind in te bakeren, maar pas na overleg met een deskundige. Bouw het inbakeren ook weer op tijd af, want naarmate kinderen ouder worden zijn ze in staat om zich om te rollen. Door de inbakering kunnen ze dan vervolgens niet meer terugrollen er ontstaat er verstikkingsgevaar. Snelle baby’s kunnen dit al vanaf een maand of drie oud. Aangeraden wordt om bijtijds te starten met afbouwen. Ook moet de inbakerdoek goed vastzitten en is het belangrijk dat het kind het niet te warm kan krijgen.

Aanschuifbedje

Een handig vorm van co-sleeping is met behulp van een aanschuifbed. Deze schuif je als het ware tegen jullie eigen bed aan waarbij de grens wordt gemaakt middels een zijwand. Je kunt dus lekker dichtbij elkaar slapen, maar wel in gescheiden bedden. Hierdoor voorkom je dat de baby in het ouderlijk bed kan rollen. De zijwand kan worden ingeklapt waardoor er bijvoorbeeld eenvoudig een voeding kan worden gegeven. Vergeet niet om de zijwand erna weer open te klappen! Een aanschuifbed kan overigens ook prima als losstaande wieg worden gebruikt. Kies bij de aankoop van een aanschuifbedje altijd voor een in hoogte verstelbare variant zodat de hoogte altijd gelijk is met het ouderlijk bed. Nog een kooptip is om te kiezen voor een variant die ook vast te maken is aan het ouderlijk bed waardoor verschuiven wordt voorkomen.

Voorbeelden aanschuifbedjes. Links is de zijwand geopend, rechts is de zijwand gesloten

Babynestje

Een babynestje is een hulpmiddel dat je kindje een veilig en geborgen gevoel geeft waardoor ze makkelijker kan slapen. Een babynestje heeft een zachte rand die gevaar op verstikking geeft. Gebruik het daarom nooit in het babybedje, ledikant of wieg gedurende de nacht. Een babynestje kan worden gebruikt in de box of kinderwagen onder strikt toezicht van een volwassenen.

Voorbeeld van een babynestje. Houd altijd toezicht want de rand is zacht en geeft verstikkingsgevaar

Kopen veilige slaapbenodigdheden

Bij enkele grote winkelketens hebben ze een enorm assortiment met slaapbenodigheden die voldoet aan de veiligheidseisen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.