Vergiftiging in huis
Waspoeder, chloor, terpentine, vaatwastabletten, schoonmaakmiddelen, gootsteenontstopper, medicijnen en ga zo maar door; in ieder huis vind je volop chemicaliën en andere gevaarlijke stoffen. Het is gevaarlijk als kinderen of huisdieren deze binnenkrijgen. Ieder jaar moeten meer dan 2.000 kinderen worden opgenomen in het ziekenhuis. De grootste boosdoeners zijn medicijnen en huishoudelijke chemicaliën. Kom te weten wat je het best kunt doen als kinderen chemicaliën hebben opgegeten of gedronken.
Wat te doen in nood?
Als je het vermoeden hebt dat je kind gevaarlijke stoffen heeft ingeslikt dan is actie noodzakelijk. De acties die ondernomen moeten worden variëren per stof. Ga niet zelf lopen dokteren, want bijvoorbeeld het simpel laten uitbraken van bepaalde chemicaliën kan al zeer gevaarlijk zijn. Zorg dat je eerst informatie inwint over de te ondernemen acties. Lees bijvoorbeeld het etiket van de stof die het kind heeft ingeslikt en kijk of er te ondernemen stappen op zijn vermeld. Als het kind ernstig ziek is of bewusteloos dan is er een geen tijd te verliezen en dient direct de eerste hulp worden bezocht of 112 worden gebeld.
Gevarengroep
Vooral kinderen tussen de twee en vijf jaar oud lopen risico. Op deze leeftijd zijn kinderen ondernemend en in staat om verpakkingen te openen. Veel chemicaliën zijn verpakt in kleurrijke verpakkingen waardoor het al snel lijkt op snoep. Daar komt nog eens bij dat kinderen vaak dingen in de mond stoppen. Doordat kinderen veel minder wegen dan volwassenen is een kleine hoeveelheid toxische stoffen al een grote bedreiging voor de gezondheid. Behalve kinderen zijn ook huisdieren een gevarengroep. Veel huisdieren knagen of bijten graag op voorwerpen, waaronder dus ook gevaarlijke stoffen.
Een doosje medicijnen of een doosje met snoepjes? Een gevaar voor kinderen maar ook huisdieren
Voorkomen is beter dan genezen
Zoals met alles kan je gevaarlijke situaties beter vooraf voorkomen. Berg chemicaliën en gevaarlijke stoffen daarom buiten bereik van kinderen en dus niet onder de gootsteen of andere eenvoudig te bereiken plek. Ook simpele stoffen als afwasmiddel moeten buiten bereik worden gezet. Eventueel kan ook worden gekozen voor het plaatsen in afsluitbare kasten. Wanneer je gevaarlijke stoffen of oude medicijnen niet meer gebruikt moet je deze afvoeren en niet nodeloos in huis blijven bewaren. Bewaar chemicaliën altijd in de originele verpakking zodat er nooit verwarring kan ontstaan.
Koop een gifwijzer
Bij de apotheek kan een gifwijzer worden gekocht waarop is aangegeven welke acties je moet ondernemen bij de inname van verschillende gevaarlijke stoffen.
Plekken die je moet controleren
Gevaarlijke stoffen kan je vinden op plekken door het hele huis. Bekende en veelvoorkomende plekken zijn:
- Gootsteenkastje in de keuken
- Schuur of garage
- Kastje in de badkamer
- Nabij de wasmachine (wasmiddelen)
- Proviandkast of trappenkast
Controleer de tuin
Verschillende planten zijn behalve erg mooi ook erg giftig. Misschien staan er wel giftige planten in de tuin. Maak daarom eens een rondje door de tuin en controleer of er giftige planten aanwezig zijn. Dit is behalve voor kinderen ook een gevaar voor huisdieren.
Reactie plaatsen
Reacties
Ik zou graag een poster willen bestellen over “ kinderen zien dingen anders” waar is dit mogelijk? Bvd