Verdrinkingsgevaar in de badkamer

Goede hygiëne is zeer belangrijk en daarom douchen we graag of genieten we van een lekker warm bad. Kinderen zijn vaak sneller vies en hebben regelmatig een grondige schoonmaakbeurt in de douche of bad nodig. Maar er liggen enkele gevaren op de loer en een van deze risico's is het gevaar op verdrinking bij kinderen en ouderen.

Klein laagje water is al gevaarlijk

Het is zeer belangrijk dat je nooit een kind alleen achterlaat in het bad. Kinderen hebben een in verhouding zwaar hoofd, als ze uitglijden kunnen ze al verdrinken in een dun laagje water. Hoe jonger kinderen zijn, hoe moeilijk ze weer in veiligheid kunnen geraken. Je kind raakt al binnen twee minuten het bewustzijn kwijt en na 4 tot 6 minuten is er al onherstelbare schade. En het enge is dat je er vaak niks van merkt omdat de verdrinking vrij geruisloos verloopt.

Vallen en verdrinken

De combinatie vallen en verdrinken komt ook voor. Kinderen of ouderen vallen met het hoofd op de rand van het bad, raken bewusteloos en verdrinken in het water. Met een antislipmat is het risico op dit soort ongevallen een stukje kleiner.

Een badstoeltje geeft een kind stabiliteit in bad en zorgt ervoor dat hij of zij niet onder water kan komen. Maar laat het kind nooit alleen!

Simpel maar doeltreffend: een antislipmat voorkomt valpartijen door uitglijden

Veilige douche of bad – gedragsmaatregelen

Wanneer je kleine kinderen in bad doet kan je de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Laat kleine kinderen nooit alleen in bad of douche, ook al is het maar voor even
  • Leg alles wat nodig is voor de bad- of douchebeurt alvast klaar binnen handbereik zodat je niet halverwege de badkamer moet verlaten
  • Houd altijd toezicht en laat je niet afleiden door huishoudelijke klusjes, een rinkelende telefoon of de deurbel die gaat. Geef het toezicht ook niet uit handen aan een ouder broertje of zusje
  • Voor kleine kinderen zijn er zogenoemde badstoeltjes die het kindje goed ondersteunen en boven het water houden.
  • Zelfs als je een kind hebt gered van verdrinking omdat hij of zij onder water is geraakt doe je er verstandig aan een arts te bezoeken. Als het kind water in de longen heeft gekregen kan er schade aan de longblaasjes zijn ontstaan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.