Veilige trampoline

Als je op zoek bent naar een speeltoestel waar kinderen dagelijks met plezier gebruik van maken dan is een trampoline ideaal. In zeer veel tuinen vind je tegenwoordig een trampoline en bij een groot deel van de kinderen prijkt een trampoline bovenaan het verlanglijstje. Trampolinespringen is hartstikke leuk maar helaas niet helemaal zonder gevaren. Maak trampolinespringen voor je kinderen zo veilig mogelijk met behulp van de tips in dit artikel.

Valgevaar en botbreuken

Springen op de trampoline is spelen met veerkracht en zwaartekracht. En dat betekent dus valgevaar waarbij kneuzingen en botbreuken kunnen ontstaan. Andere gevaren zijn botsingen wanneer er meer dan 1 persoon tegelijk op de trampoline aanwezig is. En dan is er nog het gevaar op het overstrekken van bijvoorbeeld de rug of hals.

Aantal incidenten

Ieder jaar moeten circa 400 mensen worden behandeld op de Eerste Hulp na het gebruik van een trampoline. Het gaat in de meeste gevallen om (jonge) kinderen. Ongeveer 1/3 van alle behandelingen betroffen botbreuken. De meeste botbreuken ontstaan aan de elleboog of onderarm, maar ook enkel en onderbeen komen vaak voor. Minder vaak voorkomend, maar wel zeer ernstig, zijn breuken aan nek- of rugwervels. Breuken aan nek- of rugwervels kunnen levenslang hinder veroorzaken.

Voorbeelden van onveilig gebruik: salto's, teveel kinderen tegelijk op de trampoline en het ontbreken van een vangnet

Veilig gebruik

Om een trampoline zo veilig mogelijk te kunnen gebruiken is het aan te raden om het volgende op te volgen:

  • Graaf de trampoline in zodat de valafstand verkleind wordt of voorzie de trampoline van een deugdelijk veiligheidsnet. Nog beter is de combinatie van ingraven plus veiligheidsnet
  • Plaats de trampoline zodanig dat er rondom, onder en boven geen obstakels zijn zoals bomen, schuttingen, andere speeltoestellen of muren
  • Laat (kleine) kinderen niet op de trampoline springen zonder toezicht
  • Houd je altijd aan de veiligheidsvoorschriften welke in de handleiding zijn vermeld
  • Laat niet meer dan 1 kind tegelijk op de trampoline springen
  • Toch meer dan 1 kind tegelijk op de trampoline? Zorg dan dat het voorgeschreven maximale gewicht niet wordt overschreden
  • Het is extra gevaarlijk wanneer er kinderen met een groot verschil in gewicht tegelijk gebruik maken van de trampoline. Het lichtere kind kan eenvoudig gelanceerd worden door het gewichtsverschil
  • Maak duidelijke afspraken met kinderen over het veilig gebruik van de trampoline, vooral wanneer ze met 2 of meer tegelijk gebruik maken van de trampoline.
  • Laat de trampoline bij voorkeur niet zonder bescherming buitenstaan gedurende de koude en natte regenmaanden. Dit kan de materialen verzwakken.

Koop een goedgekeurde trampoline

Het is belangrijk om in ieder geval een trampoline te kopen die voldoet aan de veiligheidsnormen. Voor trampolines is de norm NEN-EN 71-14 van toepassing. De volgende verkopers hebben een grote keuze aan soorten trampolines en veiligheidstoebehoren waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken:

Maar er is meer…

Dat trampolines toch vaak helemaal niet zo veilig zijn bleek wel uit het onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2017 uitvoerde. De NVWA controleerde 15 trampolines en geen enkele kwam geheel door de keuring. Let daarom bij de aankoop op onder andere de volgende aspecten:

  • Is het veiligheidsnet voldoende hoog?
  • Is het beschermkussen voldoende breed zodat de onderliggende veren goed zijn afgedekt? En is het beschermkussen voldoende dik om valpartijen op te kunnen vangen?
  • Is het stalen karkas van de trampoline voldoende dik en in staat om de ‘klappen’ te verwerken? Kies altijd voor roestvrijstaal dat gegalvaniseerd is.
  • Is er kans op beknelling?
  • Is er sprake van uitstekende delen of scherpe randen?

Alleen maar gevaren?

Zoals met alles in het leven kleven er aan trampolines gevaren, maar er zijn ook zeker voordelen. Trampolinespringen is een vorm van beweging en daardoor goed om kinderen actief te laten zijn. Door het op en neer springen zullen de botten van kinderen ook sterker worden en daardoor bijvoorbeeld osteoporose voorkomen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.